Jeg føler det på sin plass at også jeg skriver noen ord om Steve Jobs, som dessverre ikke lenger er blant oss. Til tross for flere års sykdom, samt det faktum at han gikk ut av jobb på sensommeren, kom faktisk denne nyheten som et lite sjokk på meg. Kan det virkelig stemme? Skal vi aldri mer få se og høre Steve Jobs? Apple selv, og spaltemeter på spaltemeter i alle verdens aviser, har dessverre bekreftet at slik er det.

Steve levde et ekstraordinært liv. Som nyfødt baby ble han adoptert inn i en typisk amerikansk middelklassefamilie, men det skulle ikke bli mye ved han som var middels. Han er nemlig det vi kan kalle for en visjonær. Han hadde tidlig store ideer, planer og tanker, men i motsetning til de aller fleste av oss våget han å leve dem fullt ut. Han satset 100% overbevist på det han trodde på, og fikk eventyrlig suksess.

Det er likevel ikke bare solskinns-kapitler i «boka» om Steve Jobs liv. Han har vært en særdeles omstridt mann, med uortodokse arbeidsmetoder og innfallsvinkler. Han har tråkket mange på tærne med sin direkte og kompromissløse lederstil. Men han har fått resultater med det han har gjort. Først med Apple, og når han fikk sparken der, med NeXT og Pixar, før han igjen kom tilbake og gjorde et konkurstruet Apple til et av verdens aller største selskap.

Det blir feil å tro at Steve Jobs alene står bak all suksessen. Han har naturligvis hatt noen utrolige medhjelpere på veien, men det er vanskelig å se for seg hvordan noe av dette kunne skjedd uten at Steve har trukket i trådene og tegnet opp veien fremover. Apple har utviklet noen fantastiske produkter, og Steve har stått på scenen og forklart oss hvordan og hvorfor vi ikke kan leve uten. Og han har stort sett alltid hatt rett – visjonære Steve Jobs. Du vil bli savnet.

Jeg skriver dette med tungt hjerte. For utenforstående kan det kanskje høres rart ut, men etter å ha sett drøssevis av presentasjoner, møter og nyheter om og med Steve Jobs så har jeg fått et forhold til han som kan kalles personlig. Det kan på ingen måte sammenlignes med familien min og mine mange og gode venner, men Steve har vært en del av livet mitt han også, som den ubestridte leder i Appleverdenen.

Jeg vil med dette sende mine varmeste kondolanser til familien og de nærmeste, men også til alle andre der ute som har latt seg prege av denne utrolige personligheten. Oss er det mange av. Jeg vil avslutte med noen linjer fra Steve Jobs selv, som handler om vår begrensede tid her på jorden, og hvordan vi bør bruke den:

“Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma – which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of other’s opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”