Mange har nok helt sikkert fått med seg at Steve Jobs trapper ned sin rolle i Apple på grunn av en tøff og flere år lang kamp mot sykdom. Det sier vel i grunn sitt, både om Steve og Apple, at denne nyheten ble slått stort opp i alle verdens medier. Sjefer i store selskap sier opp jobbene sine hver eneste dag, men det Steve har gjort for og med Apple er ganske unikt.

Vi snakker her om en mann som har vært sterkt delaktig i å revolusjonere både PC-bransjen, musikkbransjen, telefonbransjen og muligens også mediebransjen. Det har ikke vært bare hans fortjeneste, på ingen måte, men han har stått i sentrum. Først med Macintosh på starten av 80-tallet, og så etter comeback i Apple i 1997 klemte de til med iPod og iTunes Music Store på starten av 2000-tallet. I 2006 kom iPhone og forandret telefonmarkedet og også distribusjonen av programvare, og i 2010 kom iPad som ser ut til å få stor effekt på mediebransjen. Snu-operasjonen han gjorde med Apple er virkelig også noe ekstraordinært.

Steve Jobs er en perfeksjonist som det knapt nok finnes maken til, han har hatt store og voldsomme idéer, og ikke minst har han våget å satse på dem. Han er nok ikke den enkleste å arbeide for og med, men han får ting gjort, og han får folk til å tro på seg. Med andre ord; det er en stor nyhet når en slik person trapper ned i et av verdens aller største selskap.

Det som får være trøsten er at selv om Steve Jobs ikke lenger er CEO i Apple så er han ikke helt ute av dansen likevel. Han er nemlig valgt inn som styreleder, og skal etter sigende fortsatt være sterk delaktig i produktutvikling og visjonene fremover. Hans etterfølger, Tim Cook, får vi også gi en sjanse. Det kan på mange måter sies at også han er et av Steve Jobs produkter, da han har jobbet under Steve de siste 13 årene. iTim.

Nedenfor har jeg lagt inn noen videoer fra Jobs karriere i Apple. De første klippene er fra presentasjonen av den første Macintosh-maskinen som kom i 1984, nummer 3 er fra en tale «om livet» som Steve holdt til avgangsstudentene på Stanford i 2005, og de to siste er fra iPad-introduksjonen. Spesielt interesserte kan jo finne noen gullkorn der, og flere finnes der ute. Spesielt Stanfordvideoen liker jeg svært godt.

I en bølge av ren nostalgi og en smule melankoli etter Steves avgang vil jeg runde av med et sitat fra mannen:

«Being the richest man in the cemetery doesn’t matter to me … Going to bed at night saying we’ve done something wonderful… that’s what matters to me.”

The Wall Street Journal, May 25, 1993

Lykke til, Steve, i kampen mot sykdommen!