Dette har vært en avstemning her hos Machjelpen.no i et par uker nå, og Office vant denne med knappest mulig margin; 7 stemmer mot 6. Alternativet «Begge!» fikk også 5 stemmer. Denne fordelingen kan jeg helt klart kjenne meg igjen i – det er nemlig ikke mye som skiller kontorpakkene til de to gigantene.

Det vil si, programmene er relativt ulike, men hva som er best kommer helt an på hva du skal bruke det til. Og litt smak. Jeg bruker å si at Office er best på tekstbehandling og avanserte regneark. Meget god stavekontroll i Word er selvsagt positivt, og det er jo også det programmet «alle» bruker. Dette er også en av de store fordelene til Microsoft Office, det har blitt en slags standard. For mange er det et trygt valg, og man trenger «aldri» å bekymre seg for formatering og lignende. Liker vi å tro. 🙂

På den andre siden har vi Apples iWork. I denne sammenhengen en slags outsider. Programpakken er meget bra, og spesielt god er den på alt som har med layout å gjøre. Både tekstdokumenter, regneark og ikke minst presentasjoner vil se bedre ut. I alle fall etter min smak. Pages, som er skriveprogrammet, er perfekt til plakater og lignende, og hvis du er god på rettskriving er det også et flott skriveprogram. Numbers er et slags Excel-light, eller «regneark for husmødre» om du vil. Veldig malbasert og praktisk orientert, men langt i fra like dypt og avansert som Excel. Også har vi Keynote, som erstatter Powerpoint. Dette er ren knockout fra Apples side – Keynote er best på alt. Enkelt.

Så hva skal man egentlig velge? Jeg har begge, men jeg må erkjenne at jeg bruker iWork mest. Det er raskere og litt mer delikat. Hadde jeg skrevet 40-siders skoleoppgaver for tiden kan det hende ting hadde artet seg annerledes. Jobber du, eller studerer, med en gjeng Officebrukere kan det også være hyggelig å følge flokken. Selv om iWork støtter Office-filformatene er det nemlig kjedelig å vente disse sekundene det tar å konvertere. Vi blir bortskjemte vi Mac-brukere.

Og du ble kanskje ikke så mye klokere på hvilken kontorpakke du bør ha? Da foreslår jeg i såfall at du tester ut iWork. Last ned en 30-dagers gratis prøveversjon her. Liker du det ikke så er jo Office bankers.

Siden det er sommer og (litt) sol så kan vi kanskje slutte å tenke for mye på Office og iWork nå, og heller glede oss til det kommer en ny «iPhone 5» til høsten. Kommer du til å kjøpe den? Stem i menyen til høyre, og skriv gjerne en kommentar.