Et ofte stilt spørsmål, og da kanskje mest fra de litt yngre PC-brukerne, er hvordan Apple og Mac er å bruke til spill. Mange har dette som en kjær hobby, og det kan derfor være en bekymring knyttet til det å bytte til Mac. I mange miljøer er det opplest og vedtatt at spill er noe man gjør på PC og ikke Mac. Men stemmer egentlig dette? Er virkelig Mac så dårlig på spill?

Dette er gode spørsmål, og spørsmål som det ikke nødvendigvis er så enkelt å besvare. Det er nemlig helt riktig at Mac aldri har vært noen spill-maskin. Tradisjonelt sett har Macer blitt mye brukt i kontormiljøer, men i løpet av 2000-tallet har dette forandret seg drastisk. Plutselig er det Macer rundt også i de tusen hjem, og «landskapet» er i ferd med å forandre seg. Det gjør også spillmarkedet og ikke minst også Apple.

Det skjedde nemlig noe når App Store kom til iPhone for noen år siden; Apple begynte plutselig å tjene veldig mye penger på spill som ble solgt gjennom denne kanalen. Spill på iPhone har vært, og er, en av de aller største suksessene på App Store, og pengene bokstavelig talt strømmer inn både hos utviklere og hos Apple selv. Tror du det fører til at spill plutselig blir et hett tema på kontoret i Cupertino? Svaret er JA.

De siste årene har det nemlig skjedd mye på denne fronten, også når det gjelder Mac. Stadig flere titler er tilgjengelig på Mac samtidig som på PC, og det blir stadig flere spillere. Store titler som for eksempel World of Warcraft og Football Manager fungerer meget bra på Apples datamaskiner. Problemet har nemlig aldri vært maskinvare – det er tilgjengeligheten på spill som har vært for dårlig. Men her skjer det altså ting.

Ikke minst satser Apple selv med innføringen av App Store også til Mac. Her finnes det nå flere tusen spill, og stadig flere kommer til. Dette er spill i alle kategorier, fra små puzzles til moderne 3D-spill. Billig er det også (relativt). Det er ikke bare Apple som ser at her er det penger å tjene. En spillgigant på nett, Steam, har også lansert egne sider for Mac-spill du kan laste ned. Og selvsagt har de store studioene sett hvordan Apples markedsandeler har tatt av. Som sagt, her skjer det ting.

Så for å svare helt ærlig på spørsmålene jeg selv lanserer i innledningen; du kan helt fint bruke Mac til spill. Når det er sagt er fortsatt utvalget vesentlig bedre på PC, så jeg må vel bite i det sure eplet og erkjenne at her har Windowsgutta fortsatt et forsprang. Jeg liker å si at det er det siste de leder på. 🙂 Hvordan fremtiden blir på dette feltet skal det dog bli spennende å se. Kanskje også Apple lanserer sin egen spillmaskin en vakker dag?

Og til deg, kjære gamer, som har lyst på Mac, men er avhengig av PC-spillene dine. Du KAN faktisk legge inn windows på Macen din og kjøre alt helt fint derfra. Ingen emulering og full hardware utnyttelse er mulig, men for oss som er tilstrekkelig eple-hjernevasket er selvsagt dette siste utvei. Dette kommer jeg til å skrive en nyhetsartikkel om ved en senere anledning, men hvis du ikke orker å vente er det selvsagt bare å ta kontakt med meg. Og har du meninger om temaet – skriv det gjerne i kommentarfeltet nedenfor.