Det er mye som tyder på at Apples neste operativsystem, Mac OS 10.7 «Lion», kommer allerede denne uken. Torsdag 14. juli er for tiden en het dato på ryktebørsen, og jeg blir ikke overrasket om dette holder stikk. Jeg vil begynne med å gi et litt fornuftig og kjedelig tips – det er smart å vente litt før du oppgraderer. Men for de av oss som er alt for ivrige, nysgjerrige og gira på Apple til at vi klarer å vente, her er en guide til hvordan du skal forberede din Mac og komme i gang raskt og smertefritt.

Lion vil bli tilgjengelig gjennom App Store, og det vil sannsynligvis bare koste 290,- kroner. Installasjonen skal være smertefri, men det er noen ting det kan være lurt å sjekke på forhånd.

 

1. Systemkrav

Dette er den tekniske biten. Har din Mac kreftene som skal til for å nyte godt av Lion? Hvis du bruker en Mac som er kjøpt i 2006 eller senere er svaret mest sannsynlig ja. Lion krever at du minimum har en Core 2 Duo prosessor, og minst 2gb ram. (Jeg anbefaler 4gb). Det kreves også at du har minst 4gb ledig harddiskplass og du må ha Snow Leopard installert, da Lion selges gjennom Mac App Store.

Er du usikker på dine spesifikasjoner kan du klikke på eplet oppe i venstre hjørne av skjermen og velg «Om denne maskinen». Her står alt du trenger å vite. Versjonen må være 10.6.8 (oppdater om nødvendig), og ram og prosessor står spesifisert her. Står det «G4, G5 eller core duo» på prosessor kan du dessverre ikke få Lion, og kanskje er det på tide å vurdere en ny Mac i heimen? 🙂

 

2. Oppdateringer

Installer alle oppdateringer til alle dine programmer. Dette kan gjøres ved å klikke på eplet oppe til venstre og velge «Programvareoppdatering», og du må også oppgradere enkelte programmer gjennom App Store. Her finner du oppdateringer oppe og til høyre i menyen.

 

3. Sjekk kompatibilitet

En av grunnene til at det kan være smart å vente litt med å oppdatere operativsystemet er at enkelte programmer kan få problemer ved en overgang. De fleste utviklere har allerede tilpasset sin programvare til det nye systemet, men langt i fra alle. Har du noen programmer du er helt avhengig av å bruke? Da bør du sjekke http://roaringapps.com/ for å se om din programvare er støttet. Lion slutter også å støtte «Power PC»-programvare. Dette er gamle saker (før 2006), men hvis du vil sjekke, les denne guiden hos Macworld.

Et annet bra tips er å sjekke om skriveren din er kompatibel. Jeg sjekket min hos Epson her. Hør med leverandøren av din skriver dersom du er i tvil.

 

4. Backup.

Det har blitt mye info allerede i denne guiden, men dette punktet er kanskje det viktigste: ta backup! Jeg håper (og tror?) at du er flink til å ta backup allerede, men du bør i alle fall gjøre det før en slik oppdatering. Om du ikke bryr deg om punktene over, bry deg om dette, ta backup!

Er du i tvil om hvordan du gjør det så er det ikke veldig vanskelig. Skaff deg en ekstern harddisk. Det kan du kjøpe av meg, eller diverse elektronikkforhandlere i det ganske land. Koble denne disken til Macen, og du vil få spørsmål om du ønsker å bruke den til å sikkerhetskopiere. Svar ja.

Får du ikke dette spørsmålet, kan du åpne «Systemvalg» (finner det under eplet oppe til venstre i skjermbildet) og velge Time Machine der. Slå den på, klikk på «velg disk» og velg din harddisk. Så skjer resten av seg selv. Sjekk dog at den blir fullført. Og får du ikke til – ring meg på telefon 93 42 75 71 eller send en e-post.

Alternativt til dette  kan du også kopiere ut de viktigste filene dine på en usb-stikk eller lignende, og bruke andre backupløsninger som f.eks. SuperDuper.

 

5. Gled deg!

Det er alltid gøy med nytt OS, i alle fall for oss Apple-nerdene, så nå er det bare å glede seg til det dukker opp. Har du vært flink gutt/jente og gått igjennom punktene over så kan du jo faktisk glede deg litt ekstra også, og har du ikke vært så flink så er du i veldig godt selskap, og det går stort sett alltid bra uansett.

Nå er det ikke mange dagene igjen, og jeg kommer selvsagt tilbake med en test av det nye systemet så snart jeg får oppdatert. 🙂