Nok en WWDC er skrevet inn i Applehistorien, og også denne gangen fikk vi se noen spennende nyheter, tanker og visjoner fra Apple. Her var det ny programvare både til Macer, iOS og Apple Watch, og vi fikk se en rekke lekre videoer de har laget, både om utviklere, apps og Apples produkter. Ikke minst viste de frem sin ny musikksatsing, Apple Music, som kommer nå i juni og blir en direkte konkurrent til Spotify.

Apple Music

For å begynne med den ikke største overraskelsen, men likevel største nyheten; Apple tilbyr endelig, etter flere år med rykter, en egen streaming-tjeneste. Apple blir dermed en direkte konkurrent til Spotify med et enormt abonnementsbasert musikkbibliotek. Selvsagt gjør de det også på sedvanlig Applevis, noe som betyr en svært delikat innpakning, litt nytenking og ikke minst velkjent integrasjon i alle produkter og tjenester.

For 9,99$ per måned (trolig 99 kroner i Norge) får man tilgang til hele Apples musikk-katalog, noe som i seg selv høres forlokkende ut. I tillegg har de laget en radiokanal, Beats 1, som skal spilles live over hele verden, 24 timer i døgnet. Her lover de å spille kvalitetsmusikk i alle mulige sjangre, og ikke minst ny musikk som vi kanskje aldri hadde fått hørt ellers. Jeg synes det høres spennende ut. De lover også at spesialister skal sette sammen spillelister som vi kan bruke, ikke bare basert på sjanger, men også på andre faktorer. Disse blir altså ikke generert automatisk, men av fagfolk. Så får vi bare håpe at de har god smak, disse fagfolkene.

Også mindre artister skal få muligheten til å presentere musikken sin i Apple Music, og de ønsker at dette skal bli en plattform der nye artister kan bli oppdaget og ta steget ut.

Alle artister, både nye og gamle, får dessuten muligheten til å presentere seg selv og musikken sin gjennom bilder, video og tekst på egne artist-sider som man kan abonnere på, dele og like. Et sosialt medie, altså. Apple kaller det Connect

Ta en titt på videoen her, for å se mer av Apple Music. Det kommer i slutten av juni gjennom en iOS-oppdatering. Apple er sleipe og lure nok til å gi alle 3 måneder gratis tilgang, så da blir det spennende å se om de får oss på kroken.

iOS 9

Naturligvis får også årets nye iOS-versjon, iOS 9, en rekke ny funksjoner og muligheter. En av de største nyhetene er at Siri stadig blir smartere, og selv om det ikke ble annonsert fra scenen får vi også Siri på norsk i iOS 9. Endelig!

Siri får også med seg mer av dine vaner. Hvis du pleier å koble til Siri i bilen og høre på lydbok, så lærer Siri seg dette og gir deg lydboken du hører på direkte på Hjemskjermen på telefonen din, uten at du spør om det. Om du pleier å høre på musikk når du legger deg, så finner Siri frem musikken når det er leggetid. Hun lærer deg altså å kjenne. Det skal bli spennende å prøve det i praksis. Siri forstår også mer, og man kan for eksempel søke på «Bilder jeg tok i Oslo i 2014», så vil man få opp nettopp dette.

Healthkit får også en oppdatering, og i tillegg til de andre målingene vil healthkit nå ha muligheten til å hente informasjon om hvor mye vann du har drukket og hvor mye du har vært i solen. iPhonen din er sakte, men sikkert, i ferd med å bli både en person assistent og en personlig trener. Her skal du passes på, og det trenger kanskje noen av oss!?

Søket i iOS blir nå tettere integrert i appene, og utviklerne får muligheten til å bruke dette. Søket vil med andre ord kunne søke på innholdet i apper, noe som absolutt kan gi økt fleksibilitet og nye muligheter for oss som bruker søket aktivt.

En ny app viste de oss også, og det er en nyhetsapp. Gjennom å registrere interessefelt og favorittblader, snekrer denne lille appen sammen personlige «aviser» med akkurat de tingene du ønsker å lese om. Vi har sett at flere tredjepartsutviklere har laget slike apper med stort hell, og det skal bli spennende å prøve Apples variant. Det ser i alle fall veldig elegant ut. Om ikke det er en ny app får også Maps en ny dimensjon, og det er fokuset på offentlig transport. Særlig i store byer ser dette ut til å bli bra, da den guider deg step by step gjennom t-baner, trikker og busser, med bytter, avgangstider og så videre.

På iPad har de også noe nytt, som enkelte har ventet veldig på, og det er multitasking. På nye iPader blir det mulig å kjøre to apper samtidig, med begge oppe på skjermen og alle funksjoner aktive. Det blir nok bra for de mest produktive av oss.

En siste gledelig ting med iOS 9: Selve oppdateringen tar mye mindre plass enn tidligere. Særlig brukere med lite lagringsplass på telefonene sine fikk store problemer med å oppdatere til iOS 8 fordi den er så plasskrevende. iOS 9 kommer til å kreve bare cirka 25% av plassen som iOS 8 måtte ha.

Mac OS X – El Capitan

Mac OS X kommer i en ny versjon til høsten, El Capitan, og her var fokuset på topp ytelse for pro-brukere ved hjelp av blant annet «Metal»-teknologien. I tillegg skal El Capitan bruke mindre strøm, noe som alltid er velkomment på laptoper.

Det kommer også noen spennende grensesnitt-oppgraderinger, og personlig synes jeg muligheten til å enkelt splitte skjermen mellom to programmer så bra ut. Da kan man for eksempel ha Safari på halve skjermen og Pages eller Word på den andre halvdelen. Dette så såpass enkelt og galant ut å sette opp at jeg tror det blir en stor hit. Det var også mye annet de kunne vise til, blant annet bedre notat-app, ny hurtigfunksjoner med gestures i mail, safarisider som ligger fast lagret med minifaner og en spotlight som er smartere enn noen gang, og blant annet kan gi deg værmeldinger og sportsresultater.

WatchOS 2

Apple har et nytt OS å oppdatere, og allerede nå får vi den første store oppdateringen av WatchOS, operativsystemet på Apple Watch. Den store nyheten her er absolutt at utviklere nå kan lage «native» apps til Apple Watch, og selv om det er en nyhet for utviklere, er det også en stor nyhet for brukerne. Dette betyr nemlig at utviklere kan mer avanserte og mer komplekse apps, samt at de får mer frihet til å lage kreative og gode løsninger. Veldig spennende dette.

Av konkrete nyheter har de nå nye «clock faces», altså nye utseende på selve klokken på Apple Watch. Du kan legge til egne bilder som bakgrunn på klokka, eller bruke noen flotte timelapse-videoer som ligger inne fra før av. En annen spennende nyhet er en «Time Travel»-funksjon der du kan skru klokka fremover, for å se hvordan dagen din blir. Mens du skrur klokke fremover oppdaterer den seg live med avtaler, vær og andre funksjoner. Spennende og nytt.

 

Nå har jeg skrevet ganske mye om hva som ble presentert i går, og mer er det nok helt sikkert å si. Jeg vil derfor anbefale deg å ta turen over til Apple, der du kan se presentasjonen i sin helhet. Finn frem popcorn og en liten cola-brus og kos deg!